5+1 legjobb WordPress bővítmények

3 fontos ingyenes WordPress bővítmény

Mire jók a legjobb WordPress bővítmények?

Először is, mindig elmondom, most se lesz ez másképpen, hogy ne telepíts nyakra-főre bővítményeket a WordPress weboldaladra!!

Ezek az általam választott legjobb WordPress bővítmények mind mind olyan funkciókat látnak el, amik szinte lehetetlenek lennének a létezésük nélkül, vagy legalábbis olyan mértékű munkával járna a pótlásuk, ami egész egyszerűen nem érné meg a fáradtságot.

Csak is kizárólag olyan WordPress bővítményeket használok, amik hozzá tesznek a WordPress működéséhez, amit lehet, „kódolással” oldok meg plugin helyett.

Nem szeretnélek a bővítmények általános definíciójával, használatával, telepítésével, és egyéb rizsával untatni, inkább vágjunk is bele, hogy miért ezek a legjobb WordPress bővítmények.

Legjobb WordPress bővítmények ACF

1. Legjobb WordPress bővítmények: Advanced Custom Fields (ACF)

Az Advanced Custom Field (ACF) magasan vezeti a legjobb WordPress bővítmények listáját nálam. Habár elsősorban WordPress fejlesztőknek készült, mint minden mást, ennek a használatát is el lehet sajátítani.

Az ACF működése és használata egy külön mise, inkább azt szeretném bemutatni neked, hogy miért ezt használom minden WordPress weboldalamon, és miért ezerszer jobb mint bármelyik drag&drop plugin, mint például a Divi, Elementor, és társai.

Ha emlékszel még a WordPress alapérelmezett, Gutenberg, vagy blokk szerkesztő előtti idejére, akkor ismered a TinyMCE, vagy WYSIWYG (what you see is what you get) szerkesztőt.

Letisztult, átlátható, egyszerű, csak az igazán lényeges funkciókra összpontosított. Jómagam nagyon sajnálom, hogy a WordPress a Gutenberg, a vizuális szerkesztők irányába mozdult el.

Ha nem emlékszel ezekre az időkre, régebben még nem használtad a WordPress, viszont WooCommerce-es webáruházad van, vagy láttál már WooCommerce termék oldalt az adminban, na akkor onnan ismerős lehet a szöveg dobozok.

Az Advanced Custom Fields-el ilyen és ehhez hasonló egyéni mezőket lehet létrehozni, amikkel pillanatok alatt tudsz új tartalmakat létrehozni, vagy a meglévőeket módosítani. Teljes mértékben személyre szabott, és aki még életében nem látott weboldalt, az is könnyedén elboldogul vele.

Legjobb WordPress bővítmények Advanced Custom Fields

Nem kell a drag&drop builderek ezermillió beállításával, átláthatatlan kezelőfelületével bajlódnod. Globálisan minden stílus és elrendezés be van állítva, egyszerűen csak ki kell töltened a mezőket, és kész is.

Önmagában nem a fogd és vidd módszerrel van a probléma, hiszen az ACF fizetős verziójában mi is az úgynevezett Flexible Content mezőt használjuk, ami egy rugalmas tartalom szerkesztő, ha úgy tettszik drag&drop megoldás új tartalmak hozzáadásához.

A page builderek komplexitásával van a gond. Annyi meg annyi fölösleges funckiót, beállítást tartalmaznak, amiben egy új weboldal tulajdonos teljesen elvész. Nem fogja tudni kezelni, átlátni. A tartalom készítés pedig horror, mire mindent össze vissza húzogatsz, beállítgatsz.. Arról nem is beszélve, hogy az a masszív kódhalmaz, amit generál, totális káosz..

Az ACF azért a legjobb WordPress bővítmény, mert a WordPress-t teljes mértékben kontrollálni tudod vele, átveheted az irányítást a WordPress felett. Minden egyes részéhez hozzá tudsz adni egyéni mezőket, beleértve a bejegyzéseket, a felhasználókat, a taxonómiai kifejezéseket, a médiákat, a megjegyzéseket és még egyéni beállítások oldalait is létre hozhatsz! Teljesen egyedivé tudod vele varázsolni a WordPress weboldalad.

Létezik ingyenes verziója, és fizetős is. Mi minden esetben a prémium verziót használjuk, amit folyamatosan a legfrissebb verzióra frissítünk neked.

Az ACF úgymond hátránya, hogy a létrehozott egyéni mezőket PHP kódokkal a sablonod fájlszerkezetébe kell elhelyezni. Ha nem rendelkezel fejlesztői tapasztalattal, akkor inkább bízd a szakértőre a dolgot!

Ha megtettszett az ACF, úgy javaslom, hogy a saját gépeden hozz létre egy WordPress fejlesztői környezetet, és ott próbáld ki!

Legjobb WordPress bővítmények WP Rocket

2. Legjobb WordPress bővítmények: WP Rocket

WP Rocket, a legjobb és legegyszerűbb cache bővítmény a piacon. Tudjátok, hogy az oldalsebesség mennyire fontos a felhasználói élmény és a SEO szempontjából is.

A WP Rocket-al villámgyors WordPress weboldalakat készíthetünk. A gyorsítótárazással növelhetjük a Google PageSpedd pontszámunkat, és a látogatóink elégedettségét, így nem esünk el a potenciális ügyfelektől, és akár több profitra is szert tehetünk.

Rengeteg cache plugin van, némelyikük ingyenes is, és egész jó, de ha új szintre akarjuk emelni az oldalsebességünket a WP Rocket prémium bővítmény tökéletes választás.

Ezen az oldalon is ezt használom, és még nem volt panasz az oldalsebességre, kb. 94-es pontszámot szoktam elérni a Google PageSpeed-ben is, mobilon és asztali verzión is.

WordPress gyorsítás szolgáltatásunkban is mindig használjuk, és nagyon sok WordPress weboldalt, és akár komplex WooCommerce webshopokat is jó eredményekkel fel tudtunk goyrsítani vele.

Nagyszerűsége az egyszerű kezelőfelületben rejlik, a leghasznosabb beállításokat tartalmazza, és a telepítése is nagyon egyszerű.

Egyetlen hátránya van, hogy a képek optimalizálására önmagában nem képes.

Legjobb WordPress bővítmények Rank Math SEO3. Legjobb WordPress bővítmények: Rank Math

Rank Math SEO, azaz a legjobb  WordPress SEO bővítmény. Ha voltak már törekvéseid a SEO terén, akkor biztos hallottál már a Yoast SEO-ról, vagy lehet, hogy most is azt használod.

A Rank Math a legújabb SEO üdvöskve a WordPress terén, és a SEO szakemberek is mostmár ezt használják a Yoast helyett. A Rank Math egész egyszerűen átvette a vezetést, lényegesen jobb megoldás lett a Yoast-nál, vagy a SEOPress-nél is.

Jó hír, hogy a Rank Math képes a Yoast SEO beállításait átvenni, de azért óvatosan vele, mert akadhat egy-két gond!

Ráadásul az ingyenes verziója is nagyon szuper, a Yoast SEO ingynes verziójából hiányzik az átirányítás funkció, ami elég hasznos lenne, de a Rank Math erre is gondolt, számos más nagyon hasznos lehetőség mellett!

Tökéletes választás keresőoptimalizáláshoz, nagyban leegyszerűsíti az on-page SEO teendőket:

  • Globális SEO beállítások
  • Szöveges tartalmak és képi elemek optimalizálása
  • Közösségi média megjelenés beállítása
  • Keresési találatok testreszabása, meta cím, leírás, stb.
  • Google Search Console integráció
  • Oldaltérkép generálás
  • Azonnali értesítés a keresőmotornak a módosításokról
  • ACF kompatibilitás
  • és még megannyi hasznos funkció a siekres SEO-hoz..

Végezetül pár szóban, amiért a legjobb WordPress bővítmények listájára felkerült, az nem más mint, hogy a SEO-hoz elengedhetetlen, az ingyenes verzióban is sok sok olyan funkció van belepakolva, ami más SEO bővítményeknek csak a prémium verziójában érhető el, és ami számunkra mindig fontos szempont, az a felhasználóbarát kezelőfelület.

Legjobb WordPress bővítmények UpdraftPlus

4. Legjobb WordPress bővítmények: UpdraftPlus és a WP-Optimize

Igen ez kettő az egyben fekete bárány a listán. Két okból vettem ezt a két WordPress bővítmény egy górcső alá. Az egyik ok, hogy mindkettőt az Updraft csapat fejleszti.

A másik pedig, hogy WordPress karbantartásnál hasznosak, de nem mindig használom, hiszen van amikor ezek a teendők bővítmény nélkül is megoldhatóak.

A biztonsági mentés kiemelten fontos minden WordPress weboldal tulajdonos számára. A másik nagyon fontos dolog a biztonsági mentésben a rendszeresség!

Senki sem akarja, hogy a weboldalába fektetett összes munkája egyik pillanatról a másikra eltűnjön, és kezdjen mindent elölről.

Biztonsági mentést karbantartásaink alatt mindig a tárhelyen végzünk. Azonban nem árt ha a WordPress-en belül is készítünk biztonsági mentést, ha esetleg a tárhelyel valami gond adódna.

Az UpdraftPlus Backups menüjében megadhatjuk, hogy milyen gyakorisággal készüljön biztonsági mentés a weboldalunkról, és hány darab biztonsági mentést tároljon, illetve milyen külső helyre készítse ezeket, pl.: Google Drive.

Minden WordPress weboldal alapja a hozzá tartozó MySQL adatbázis, ami szintén rendszeres karbantartást igényel. A fölösleges nyomokat, és szemeteket el kell távolítani.

Erre több módszer is létezik, nem feltétlenül kell hozzá bővítmény, de a WP-Optimize bővítmény elég egyszerű, és hatékony, így le vehetünk egy terhet a vállunkról.

Minden esetben ha erre vetemedünk, készítsünk biztonsági mentést!! Utána pár kattintással a WP-Optimize elvégzi a dolgot helyettünk.

Legjobb WordPress bővítmények Contact Form 7

5. Legjobb WordPress bővítmények: Contact Form 7

Szintén rengeteg kapcsolati űrlap bővítménnyel találkozhatunk, de a Contact Form 7 szerintem még mindig az egyik legjobb WordPress bővítmény űrlapok létrehozásához.

Nagy szerencsére itt sem egy drag&drop megoldással találkozunk, hanem egy nagyon egyszerű, de nagyszerű kezelőfelülettel. Rugalmasan testre tudjuk szabni az űrlapjainkat, és a levelek tartalmát.

A Contact Form 7 nélkül rendkívül nehéz és fölöslegesen bonyolult lenne az űrlapok kezelése. A Contact Form 7 bővítmény ajaxos támogatással rendelkezik, kezeli a CAPTCA-t, és még megannyi funkciót tartalmaz, amire szükségünk lehet.

Amit nagyon szeretek benne, az a kis trükk, amivel létrehozhatunk egyedi köszönőoldalakat, amiknek később mérhetjük a hatákonyságát.

A Contact Form 7 a legnépszerűbb és legjobb WordPress bővítmény ingyenes űrlapok készítéséhez. Könnyen kezelhető, stabil, biztonságos, testreszabható, bővíthető.

Igen, én is ezt használom, csekkold le az Ajánlatkérés oldalunkon!

Legjobb WordPress bővítmények WooCommerce

+1 Legjobb WordPress bővítmények: WooCommerce

A WooCommerce végképp egy külön világ, de egész egyszerűen ha a legjobb WordPress bővítményekről írok, nem hagyhattam ki.

Ezért is kapta meg a mágikus +1-et. Ha webáruházról van szó a WordPress-en belül, akkor egyértelmű, hogy WooCommerce.

A WooCommerce nélkül elképzelhetetlen lenne a webshop funkció. Egy külön cikkben fogok írni a használatáról, de a lényeg a lényeg, ha webshop, akkor a WooCommerce a legjobb WordPress bővítmény.