Weboldal készítés kezdőknek útikalauz

Weboldal készítés kezdőknek

1. Weboldal készítés kezdőknek: DIY

Csak hogy félreértés ne essék, itt és most nem lépésről lépésre foglak végigvezetni, hogy hova kattints, mit csinálj ahhoz, hogy legyen egy weboldalad.

Inkább a weboldal készítés előtt felmerülő kérdésekre szeretnék választ adni, ugyanis nagyon fontos néhány tényezőt tisztázni, ahhoz, hogy utána sokkal könnyebb tudj elindulni a weboldal készítés útján.

Weboldal készítés kezdőknek felmerülő kérdések

Az első és legfontosabb kérdés pedig, az, hogy megpróbáljam magamnak megcsinálni, vagy keressek egy webfejlesztőt?

Ha érdeklődsz a témában, és kicsit keresgélsz az interneten, sajnos sok cikket olvashatsz arról, hogy a weboldalt bárki tud készíteni, weboldal készítés programozás nélkül, esetleg belefutottál már a sablonokba is, amit „csak” ki kell tölteni.

Igazából akár össze is tudod kapirgálni a tudást videókból, blog cikkekből, hogy hogyan legyen tárhelyed, hogyan telepíts egy WordPress, megveszel egy sablont, vagy letöltesz egy ingyeneset.

Felraksz némi tartalmat, beállítasz egy-két dolgot, és van egy weboldalad, és nem kellett sokat fizetned érte.

Weboldal készítés kezdőknek DIY

Nem az a célom, hogy lebeszéljelek erről, és majd én meg mondom neked, hogy mi a tuti..

Azt próbáld meg mérlegelni az indulás előtt, hogy:

 • ..mennyire hiszel a vállalkozásodban, milyen szintre szeretnéd emelni?
 • ..csak mellékállásban néha néha dolgoznál vele?
 • ..esetleg csak kipróbálnád, nem biztos, hogy ezzel akarsz foglalkozni?
 • ..szeretnél a keresőoptimalizálásban is sikeres lenni?
 • ..inkább a fejlesztésre kötött pénzt Google hirdetésekre fordítanád?
 • ..más forrásból szerzed a vevőidet, nem az internetről?
 • ..nem akarsz a weben sikereket elérni, csupán kell egy weboldal?

Ha magadra ismertél a fentebbi kérdésekben, akkor jó ötlet lehet kipróbálni a csináld magad módszert.

Viszont ha komoly szándékaid vannak, és teljes vállszélességgel állsz az ötleted, a vállalkozásod, céged mellett, ebben képzeled el a jövődet, akkor érdemes szakértőre bíznod a dolgot.

Megmondom miért. Azért, mert egy háznak is ha az alapjai nincsenek rendben, később, amikor már beköltözöl, nagyon sok munkádba, idődben, pénzedbe, és fejfájásodba fog kerülni a rendbetétele, ahelyett, hogy a hasznát élveznéd!

Ha rendbe vannak az alapok, sokkal könnyebben, és hamarabb tudsz profitot termelni, és fejlődni. Csak pár példa gyorsan:

 1. Ha a weboldal készítés előtt csinálunk egy kulcsszókutatást, akkor az új weboldalad egyből releváns kulcsszavakra tudjuk létrehozni, és nem utólag kell optimalizálgatni.
 2. Egyből egy technikailag rendben lévő, és gyors weboldalad lesz, ezt sem utólag kell foltozgatni, csupán elég ha rendszeresen karban van tartva.
 3. Egy profi weboldal sablonod lehet, nem egy letöltött fizetős dolog, amit később úgyis ki fogsz nőni, mert mindig ez a vége.. Ráadásul a versenytársad is letudja ugyanazt tölteni, ennél nagyobb blama meg nincs is..

Még egy jó pár indokot fel tudnék sorolni, de szerintem már ezek alapján is tudsz mérlegelni..

2. Weboldal készítés kezdőknek: Domain név

Eldöntötted, hogy belevágsz, azt is, hogy megpróbálod magadnak összerakni, vagy segítséget kérsz. Mi a következő lépés?

Válassz domain nevet!

Nagyon leegyszerűsítve a domain név a weboldalad címe, e nélkül nincs weboldal. Legyen rövid, egyszerű, frappáns, és ütős. Tükrözze a vállalkozásod, kerül a kötőjeleket, a legjobb ha a fő kulcsszavadat is bele tudod csempészni.

Tudom nem egyszerű, és a legtöbb, legjobb domain név már foglalt, de ne add fel! Érdemes ebbe időt fektetned, mert később már nem jó ezt változtatni!

Itt le tudod csekkolni, hogy milyen domain nevek szabadok még: domain.hu/domain-kereses

Tömérdek domain kiterjesztés létezik. Válassz felső szintű kiterjesztéseket, mint a .com és .hu, vagy egyéb az országspecifikus domaint.

Weboldal készítés kezdőknek tárhely

3. Weboldal készítés kezdőknek: Tárhely

A tárhely ugyanolyan fontos és nélkülözhetetlen mint a domain. Ezeket külsős szolgáltatóknál tudod igénybe venni, egyszerre a kettőt.

A tökéletes tárhely szolgáltató kiválasztása is nagyon fontos mozzanat a weboldal készítés előtt. Nem jó ötlet egyik tárhely szolgáltatóról a másikra váltogatni, a költöztetés okozhat fennakadásokat.

Szóval válassz egy nagyon jó tárhely szolgáltatót! Legyen jó a support, azaz a támogatás, tudj kérdezni tőlük, kapj is választ időn belül, lehessen rájuk számítani, ez fontos.

Az alább lista segíthet a választásban, le tudod csekkolni, hogy kiválasztott csomagoknál:

 • SSD tárhely!!!
 • Korlátlan forgalom
 • Korlátlan e-mail fiók
 • Korlátlan FTP fiók
 • Korlátlan MySQL
 • Korlátlan domain név
 • Ingyenes SSL
 • Választható PHP verzió
 • MariaDB 10.2
 • Automatikus biztonsági mentés
 • Weboldal telepítő
 • Időzített futtatás
 • Webstatisztikák
 • Egyéni htaccess és hibaoldalak
 • Webmail
 • Spam és vírus szűrés
 • Adatközpontban elhelyezett szerverek
 • POP3 & IMAP elérés
 • cPanel kezelőfelület
 • Spam mentes IP címek

Ha találtál egy megfelelő tárhely szolgáltatót, utána még van egy pár teendő. Ha nem értesz hozzá, nem kérsz szakértői segítséget, úgy próbáld meg megkérni a szolgáltatót, hogy állítson be automatikus biztonsági mentést, gzip tömörítést.

Ha WordPress alapú weboldalt szeretnél készíteni (én mindenképpen azt ajánlom), akkor kérd meg még, hogy 7.4-es PHP verziót állítsanak be, és esetleg még a WordPress telepítésére is ráveheted őket.

A mi tárhely szolgáltatónk a HostingBazis. Szívből ajánlom, gond még nem volt velük.

Weboldal készítés kezdőknek témakör

4. Weboldal készítés kezdőknek: Téma

Megvan a tárhelyed, domain neved, esetleg már a WordPress is fel van telepítve, nagyon belevágnál. Állj meg még egy perce..

Ha még nem tetted meg, akkor döntsd el, hogy milyen weboldalt szeretnél. A téma alatt, most nem a WordPress sablonra gondolok, hanem, hogy milyen témát fog körülölelni a weboldalad.

Azt kell mindenképpen megértened, hogy a Google keresőóriás, ahol jó eséllyel te is előkelő helyen szeretnél megjelenni, szakértői weboldalakat akar látni.

Olyan weboldalt készíts, ami szakértő egy adott témában, járja körül azt a témát teljes mértékben megfelelő minőségű, és mennyiségű tartalommal.

Magyarul, ne akarj egy olyan weboldalt készíteni, ami foglalkozik teszem azt asztrológiával, könyveléssel, és kutya eledelekkel is.

Egy weboldal egy témakör. Ha ezt betartod, akkor a Google szemében is rendbe leszel, és könnyebben fogsz tudni sikereket elérni a vállalkozásoddal.

Weboldal készítés kezdőknek CMS

5. Weboldal készítés kezdőknek: CMS

Content Management System (CMS), vagyis tartalomkezelő rendszer. A korábban már említett WordPress a legelterjettebb és legjobb tartalomkezelő rendszer.

A CMS-nek lényegében az a feladata, hogy ne a kódban keljen bogarásznod, hanem egy grafikus, és dinamikus felhasználói felületet hozz létre, ahol tudod kezelni és szerkeszteni a weboldalad tartalmát.

Ha nem lenne tartalomkezelő rendszer, akkor nem hogy weboldal készítést programozói tudás nélkül sem tudna senki sem vállalni, de még csak a weboldalt szerkeszteni sem lehetne, mindenért fejlesztőhöz kellene rohangálni.

Ha magadnak csinálod, vagy szakértőre bízod, minden esetben tartalomkezelőt fogsz kapni, fontos, hogy tudd a tartalmakat magadnak is szerkeszteni.

A CMS a tárhelyeden kerül telepítésre, válassz WordPress-t, telepítsd, és a következő lépésben már majdnem eljutsz a weboldal készítésig is!

WordPress alapok WordPress sablonok

6. Weboldal készítés kezdőknek: Sablon

A WordPress úgynevezett sablonokon alapszik, angolul theme, de magyarul sablon a helyen kifejezés, nem a téma.

A sablon lesz a weboldalad kinézetéért és funkcióiért a felelős. Itt dől el a weboldalad designja is.

WordPress szakértőként egyedi, saját készítésű, személyre szabott sablonnal dolgozok, amit máshonnan nem tudsz megvásárolni, letölteni.

A lehetőségeid a következőek:

 1. WordPress szakértővel készítteted el a weboldalad és le van a gond.. J
 2. Keresel egy ingyenes sablont
 3. Pénzért megvásárolsz egy fizetős sablont

Ingyenes sablonokat a itt találsz: https://hu.wordpress.org/themes/

A Twenty Twenty-Two sablon jó választás lehet, hiszen az a WordPress saját gyártású sablonja.

Fizetős sablonokért nagyon nem rajongok, annyi fölösleges funkciót tartalmaznak, amire valójában nincs is szükséged.., de a teljesség kedvéért az alábbi oldalon végtelen mennyiségűt találsz: https://themeforest.net/category/wordpress

WordPress alapok WordPress bővítmények

6. Weboldal készítés kezdőknek: Bővítmények

Ha megismerkedsz a WordPress-el, akkor garantáltan idővel előkerülnek a bővítmények is, vagyis a plugin-ok. A bővítmények olyan kiegészítők, amikkel plusz funkciókat tudsz a weboldaladhoz adni.

Például kapcsolati űrlapot, felugró ablakot, hírlevél feliratkozást, esetleg biztonsági mentéseket készíthet, vagy némelyikkel a weboldaladat tudod felgyorsítani.

Egy dolgot jegyezz meg, ne telepíts fel minden bővítményt, ami elsőre megtetszik. Lehet, hogy találsz nagyon sok olyan plugin-t, amire azt tudod mondani, hogy fuu, ez is de hasznos, meg ez is, meg ez is..

De kérlek ne tedd.. Az esztelen bővítmény telepítésekkel akár tönkre is teheted az egész weboldalt. Próbáld meg letisztultan tartani, a kevesebb több elvén mozogva.

Weboldal készítés kezdőknek weboldal

Weboldal készítés kezdőknek: az út vége felé..

Sajnos, nem sajnos természetesen a weboldal készítés nem csak erről szól. A konkrét munka, tartalom írás, feltöltés, dizájn, egyéb funkciók, céges e-mail, Google fiók összekapcsolások, pixel kódok, és így tovább.

Az hogy manapság kell e weboldal, vagy sem, szerintem nem kérdéses. Weboldal készítésre szükség van, viszont arra is, hogy utána megfelelő online marketing stratégiával sikeres is legyen.

Végezetül mérlegeld, hogy megéri e bele vágnod saját magadnak egyedül, vagy annyi idődet és energiádat elvenné, hogy ugyan ott vagy, mintha segítséget kértél volna.

Válassz domain nevet, és tárhelyet. Legyél szakértő a témádban, legyen elég minőségi, és mennyiségi rendszeres tartalom feltöltés a weboldaladon. Válassz könnyű, letisztul WordPress sablont, ne tölts fel sok bővítményt, tarts karban, és rendszeresen készíts biztonsági mentést!