WordPress alapok betonbiztosan

WordPress alapok betonbiztosan

1. WordPress alapok: Mi a fene az a WordPress??

Ahhoz, hogy legyen egy weboldalad, kell egy domain név, ami a weboldalad címe lesz, például webwork.hu. Kell egy webtárhely, ide fogjuk a weboldaladat feltölteni.

A WordPress egy Content Management System (CMS), azaz tartalomkezelő rendszer (nyílt forráskódú, ingyenes). Tulajdonképpen egy weboldal szoftver.

Egy weboldal kódokból áll össze, a tartalomkezelő rendszer pedig ahhoz kell, hogy ne a kódokban keljen szerkeszteni a weboldaladat, hanem kaphass egy felhasználói felületet, ahol tudod szerkeszteni a weboldaladat.

Eddig nem olyan vészes, igaz?

Szóval kell egy domain név -> egy tárhely -> a tárhelyen pedig egy WordPress-t kell telepíteni.

WordPress alapok WordPress-telepítés

2. WordPress alapok: WordPress sablonok

A WordPress sablon angolul theme. Nem téma, sablon. A sablon kifejezés magyarul félrevezető, mert attól még, hogy sablon, lehet teljesen egyedi és kivételes.

Szóval, a tárhelyre kell egy CMS-t, tartalomkezelőt telepíteni, ami nálunk a WordPress. Ha a WordPress-t fel telepítettünk a tárhelyre, akkor a WordPress admin felületén belül egy sablont kell telepítenünk.

A WordPress a weboldal motort adja, a hozzá tartozó sablon pedig a weboldal kinézetét, elrendezését, funkcióit.

Tudsz egyedi sablont készíttetni WordPress szakértővel, tudsz az interneten vásárolni fizetős, úgynevezett prémium sablonokat, illetve vannak ingyenesek is.

Nyilván az egyedi sablon a legprofibb, a fizetős vonzó lehet, de nagyon komplex, és bonyolult, sokszor fölösleges is tud lenni, az ingyenes meg tök jó, mert ingyenes, bár kevesebb a személyre szabhatóság, de a kevesebb néha több.

Ott tartottunk, hogy van domain neved -> tárhelyed -> a tárhelyeden a WordPress telepítve van -> a WordPress-hez választottál sablont

WordPress alapok WordPress sablonok

3. WordPress alapok: WordPress bővítmények

WordPress-hez számtalan bővítmény van, eredeti nevén plugin. Plusz funkciókat adhatsz hozzá a WordPress-hez. Például kapcsolati űrlapokat, bővítményt weboldal gyorsításhoz, bővítményt biztonsági mentéshez, stb.

Tekints a bővítményre úgy, mint egyfajta kiegészítők. Ebből is vannak ingyenesek és fizetősök.

A lényeg az amit az alapoknál meg kell jegyezni. Sőt mi több kötelező ahhoz, hogy az idő múltával ne váljon a WordPress egy rémálommá:

Mégpedig az, hogy ne telepítsd agyon bővítményekkel a weboldalad!!!

Sok bővítmény van, sokról azt hiheted, hogy milyen jó, meg hasznos. Van az is, amikor nem tudsz valamit megcsinálni, mert nem tudsz programozni, a sablonod gátat szab, és bővítménnyel meg tudod oldani.

Oké, ez lehetséges, de ügyelj arra, hogy ne told tele pluginokkal a WordPress-t. Kérdezni mindig ér! Inkább kérdezz szakértőtől, érdeklődj! Sokszor egy problémát rém egyszerűen meg lehet oldani a bővítmények helyett!

Domain -> tárhely -> WordPress telepítés -> sablon választás -> Ne telepítsd tele bővítménnyel!!

4. WordPress alapok: Mire jó a WordPress?

Mindenre!!! Ne kételkedj, a WordPress-el mindent meg lehet csinálni, ami egy profi weboldalhoz kell, és egy sikeres vállalkozáshoz!!

Világszerte több mint 455 millió weboldal használ WordPress-t, nem hiába..

Egy kis hozzáértéssel szinte nincsenek akadályok..

Domain -> tárhely -> WordPress -> sablon -> bővítmény -> a WordPress jó választás lesz

5. WordPress alapok: Milyen weboldalakat lehet WordPress-el készíteni?

Megint csak azt kell mondanom, hogy mindenfélét. A WordPress blog motornak indult, azaz kifejezetten blogolásra készítették a kezdetek kezdetén,de ma már ennél jóval több.

Viszont ahhoz, hogy sikeres legyen a weboldalad, úgyis muszáj lesz blogolnod, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Tehát tudsz WordPressel készíteni:

  • Blogot
  • Céges weboldalt
  • Személyes weboldalt
  • Portfólió weboldalt
  • Webáruházat
  • Egyedi weboldal
  • Meg még jó pár más kategóriát is, de ismételnem kell magam, mindenfélét!

Domain -> tárhely -> WordPress -> sablon -> bővítmény -> WordPress jó választás – > az én célomhoz is jó lesz

WordPress alapok WordPress

6. WordPress alapok: A WordPress előnyei

Már tudod, hogy mire jó a WordPress, milyen weboldalakat lehet vele készíteni. De mondok azért pár konkrét előnyt is!

  • A tárhelyen ingyenesen telepíthető, nem kell havi díjakat fizetned.
  • Profi eredményeket tudsz a WordPress-el elérni.
  • Egyszerűen kezelhető, testre szabható, felhasználóbarát.
  • Nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bele lehet nyúlni a kódjaiba, és így még inkább személyre szabható.
  • Nincs mennyiségi korlát, bármennyi oldalt, bejegyzést, kategóriát létre tudsz hozni, képeket hozzáadni.
  • Változtatható sablonok, bő kínálat, egyedi, fizetős, ingyenes.
  • A tartalmaid szerkesztéséhez feltöltéséhez nem kell tudnod programozni.
  • Ami a legjobb, hogy tengernyi elérhető tananyag, támogatás, segítség, fórum van hozzá. Kevés az olyan probléma, amivel világszerte már nem találkozott volna valaki, így te is könnyen megoldást tudsz találni.
  • Tökéletes választás a keresőoptimalizáláshoz!
  • Még holnapig sorolhatnám, de szerintem már nincs rá szükség..

Domain -> tárhely -> WordPress -> sablon -> bővítmény -> WordPress jó választás – > nekem is jó választás -> számtalan előny

WordPress alapok WordPress előnyök

7. WordPress alapok: A WordPress hátrányai

A számtalan sablon és bővítmény hatására sajnos megjelentek azok a magukat szakértőnek nevező WordPress-esek is, akik nem tudnak programozni, csupán letöltenek neked egy sablont, a benne lévő szövegeket és képeket lecserélik, te meg sokat fizetsz érte..

Ez az amit akár te is meg tudsz magadnak csinálni. Nem akarok sárral dobálózni, de oda kell figyelni, hogy kitől mit kapsz a pénzedért..

A sok sablon közül sem könnyű választani, mert a túlzottan telepakolt funkciókkal, és robusztus oldalépítőkkel nagyon mellé lehet nyúlni, de persze erre megoldás az egyedi sablon-weboldal készítés.

Túl sok bővítmény telepítése. Egyrészről hátrány, de jobban belegondolva, ez inkább felhasználói baki, nem a WordPress rovása, hiszen mindenkinek más az igénye, nem tudhat minden funkciót, hiszen, akkor a letisztultságát, és egyszerűségét is elveszítené.

Rendszeres karbantartást igényel. Elszaladhat a ló a WordPress-el, ezért fontos a rendszeres karbantartásra odafigyelni, és a biztonsági mentésekre is.

Az oldalsebesség még elégé neuralgikus. Ha túl nehéz a sablon, sok a bővítmény, nincs karbantartva igen csak be tud lassúlni, de ezen is lehet segíteni!

Domain -> tárhely -> WordPress -> sablon -> bővítmény -> WordPress jó választás – > nekem is jó választás -> számtalan előny -> több az előny, mint a hátrány

WordPress alapok betonbiztosan

Betonbiztos WordPress alapok

Most már tudod, hogy mi fán terem a WordPress, mi kell ahhoz, hogy legyen egy WordPress weboldalad, tudod mik azok a sablonok, bővítmények, és hogy mire figyelj oda velük kapcsolatban.

Tudod, hogy jó a WordPress, a te weboldaladhoz is tökéletes lesz. Sok előnye van, van pár hátránya is, de azokat kellő odafigyeléssel meg lehet oldani.

Meg vannak az alapok, nincs más hátra csak WordPress-re fel!